Turmhaus Tirol by Grünecker Reichelt








Turmhaus Tirol is a fantastic chalet situated in Gerlosberg, Austria, designed by Grünecker Reichelt.






Turmhaus Tirol by Grünecker Reichelt - 2



Turmhaus Tirol by Grünecker Reichelt - 3




–>


Turmhaus Tirol by Grünecker Reichelt - 4



Turmhaus Tirol by Grünecker Reichelt - 5



Turmhaus Tirol by Grünecker Reichelt - 6




–>


Turmhaus Tirol by Grünecker Reichelt - 7



Turmhaus Tirol by Grünecker Reichelt - 8



Turmhaus Tirol by Grünecker Reichelt - 9



Turmhaus Tirol by Grünecker Reichelt - 10



Turmhaus Tirol by Grünecker Reichelt - 11


Description

The Turmhaus Tirol is a joint challenge of Grünecker Reichelt and holzrausch.

The architectural and inside design idea was developed in shut cooperation over a interval of a number of years and subsequently realised by holzrausch and different chosen companions.

Each cooperation companions share the fascination for the emotional impact of fabric and element, a minimalist and timeless design language and the implementation of tasks on the highest degree of expertise.

This widespread floor is clearly seen within the Turmhaus Tirol and is mirrored within the contrasting but balanced mixture of inside and exterior house.

The Turmhaus Tirol is situated close to Zell am Ziller at an altitude of 1,261 metres on the entrance to the Gerlos Valley within the Austrian village of Gerlosberg.

The constructing relies on the regional design and takes up attribute options of the encircling farmhouses and reinterprets them. In an effort to get the absolute best view, the home was set far to the higher fringe of the plot. The steeply sloping terrain and the will to emulate the native design of the tower home led to a ground space of 8 x 8 metres.

The inspiration of the home is fashioned by three in-situ concrete flooring constructed into the slope, the premise for the wood constructing erected on it. The concrete core serves as a load-bearing aspect for the timber building. It accommodates the entire constructing companies, the fireplaces and the provision elevate, which is put in on all six flooring.

See also  Hoiana Resort & Suites by CCD

The entry to the home runs via a cutout within the mountain. The automotive entry leads instantly from the street to the storage. Guests attain the doorway both by way of a walkway-like exterior staircase over the slope or instantly from the underground automotive park by way of a two-storey, cascade-like staircase.

The staircase leads previous the underground lounge with a billiard room and a wine cellar to the doorway space of the visitor condo and the residing ground.
The Housekeeping room and the constructing companies tools are situated within the space behind the billiard room.

On the primary ground is the visitor condo, wherein on just one degree in a beneficiant manner, completely different makes use of similar to kitchen, front room, bed room, lavatory and sauna are organized. The sauna is built-in within the room-forming furnishings zoning the visitor condo and permits a view of the panorama via its placement on the surface facade. The instantly adjoining south terrace extends the residing house to the surface.

On the next ground there may be the lounge with the cooking and eating space. An open hearth has been included into the concrete core of the home and along with the alternative eating space and the adjoining lounge varieties the calm centre of the room. The massive window in direction of the valley and the western loggia in direction of the slope provide fascinating views.

Within the high-end kitchen, craftsmanship perfection and authentic materiality are mixed: worktop and stone sink manufactured from huge stone blocks, flush fuel hobs and the large chimney with black metal housing. All of the pure stone parts, in addition to the entire ground masking, are manufactured from boulders from the excavation pit. A sliding door connects the kitchen with the north terrace on the slope.

See also  Stratford Hills by Ryan Road Architects

Within the west of the bottom ground, within the south of the higher ground and within the east of the highest ground three loggias press themselves spirally into the façade and construction the bottom plan. The wind-protected out of doors seats permit exits and views in all instructions and could be closed with sliding shutters if required.

On the higher ground there are two bedrooms and a spacious lavatory with an connected south loggia. The encompassing larch wall panelling merges flush into the loggia and creates a flowing transition between the inside and exterior house.

The highest ground is zoned by a mirrored field positioned freely within the room. It accommodates space for storing and separates the principle room with the sleeping space, a house workplace and the library from the spa space with steam bathe. The highest ground is characterised by a mess of spectacular views of the encircling mountain panorama.

Images by Oliver Jaist

Go to Grünecker Reichelt


– by Matt Watts



Tags





Gallery