Tree Villa by Matter













Tree Villa by Matter - 2



Tree Villa by Matter - 3




–>


Tree Villa by Matter - 4



Tree Villa by Matter - 5



Tree Villa by Matter - 6




–>


Tree Villa by Matter - 7



Tree Villa by Matter - 8



Tree Villa by Matter - 9



Tree Villa by Matter - 10


Description

In a cramped, steep web site on one of many busiest residential streets in Ponsonby, Auckland, there was magic to be discovered within the type of a dilapidated 110-year previous 90sqm heritage villa.

Consumer goals had been to create a purposeful household residence with privateness, garaging & pool.

We challenged the established order and gave new life to this heritage constructing – connecting it to its web site and group.

Garaging provision within the conventional sense was unattainable – requiring the controversial determination to put in a drive-in storage and automobile stacker in what was initially the entrance left bed room. Carving out parts of the villa, including masonry wall constructions, and retaining facilitated the automobile stacker set up. Giving strategy to a storage door, the unique villa façade has been maintained in a seamless method by retaining the weatherboards and joinery, and integrating a hinged door for automobile entry.

Whereas sustaining the character and streetscape presence of this residence, we created a multi-level sculptural extension to the North. Outdated brick retaining partitions pepper potted all through the neighborhood (and on web site) had been referenced. Brick partitions, cranked at factors, join the brand new with the previous tectonically and referentially. The cranks break up these massive planes, falling in and away, across the areas created. Together with a masonry vertical ingredient the brick partitions present North-South constructions for the second storey to bridge throughout, creating an phantasm of weightlessness.

See also  SC Home by Coz y Ortiz Arquitectos

An aged pōhutukawa tree on web site supplied inspiration; a cedar slat display of differing widths, randomly interspersed over the shades beneath, references the layering impact of the pōhutukawa bark. A no-maintenance cladding system in darkish shades of gray and glass louvered joinery has created an ever-changing depth and shadowing impact over this space.

Publish development the villa seems untouched from the entrance, contributing to the robust aesthetic and heritage of Ponsonby properties. ​

Pictures by Simon Devitt

Go to Matter


– by Matt Watts



Tags





Gallery