This Residence Extension Allowed For A Wrap-Round Window Bench And New Kitchen

Could 2, 2022

Loader Monteith Architects has accomplished the reconfiguration and rear extension of a 1980’s cottage in a Conservation Village in Scotland.

The bottom flooring plan of the present cottage was composed of small, darkish rooms which closed the home off from the expansive rear backyard. The purchasers requested that the architects improve the house and convey the surface in.

Loader Monteith Architects has completed the reconfiguration and rear extension of a 1980's cottage in a Conservation Village in Scotland.

The up to date design permits for loads of pure mild, a brand new eating area, research space, bathe room, and kitchen. A key function of the brand new extension is the inclusion of a giant wrap-around window seat fabricated from Douglas fir.

A wrap-around wood window bench complements the exposed wood overhead.

The window bench has a U-shape and is positioned to make the most of each the big home windows and the views of the backyard. It additionally travels alongside the wall, performing as a seat for the eating space, and additional onto to fulfill up with the kitchen cupboards.

The window bench has a U-shape, and is positioned to take advantage of both of the large windows and the views of the garden.

The uncovered timber construction overhead provides to the sense of area all through, additional enhanced by a palette of impartial, pure supplies together with mushy white partitions and a lightweight micro cement flooring.

A contemporary extension with exposed timber overhead, soft white walls, microcement floor, and wrap-around window bench.
A wrap-around window bench made from Douglas Fir.
A contemporary galley kitchen with wood cabinets continues on to become a dining bench.
A contemporary galley kitchen with minimalist wood cabinets.
A contemporary galley kitchen with wood cabinets.

The brand new galley-style kitchen connects the present sitting room on the entrance of the house to the brand new eating area on the rear, permitting the household fixed connection in separate but linked zones of the bottom flooring. The kitchen, custom-built by Archispek, contains an ultra-matte end.

A modern galley kitchen with matte black and wood cabinets.

There’s additionally a quiet research nook the place youngsters can full their homework whereas nonetheless having a visible connection to their mother and father within the kitchen via uncovered Douglas fir shelving.

See also  Casa Farol / Lantern Home by Muka Arquitectura
A small and quiet study nook designed in an alcove of the dining area and kitchen.

At night time, the glow of the inside lights highlights the nice and cozy wooden design of the ceiling.

At night, the glow of the interior lights in this contemporary extension highlights the warm wood design of the ceiling.
The wood ceiling is showcased by the hidden lighting.
Images by dapple images | Structure agency: Loader Monteith Architects