Tachikawa Annex by MDS Architectural Studio








Tachikawa Annex is a contemporary single-family home situated in Tokyo, Japan, designed in 2020 by MDS Architectural Studio.






Tachikawa Annex by MDS Architectural Studio - 2



Tachikawa Annex by MDS Architectural Studio - 3




–>


Tachikawa Annex by MDS Architectural Studio - 4



Tachikawa Annex by MDS Architectural Studio - 5



Tachikawa Annex by MDS Architectural Studio - 6




–>


Tachikawa Annex by MDS Architectural Studio - 7



Tachikawa Annex by MDS Architectural Studio - 8



Tachikawa Annex by MDS Architectural Studio - 9


Description

The constructing is an annex to the primary constructing we designed about 10 years in the past as company headquarters of a clothes maker and the proprietor’s home. The location stretches over a number of zones below totally different rules, which led to totally different construction or peak variations. Our alternative, in distinction to the five-story RC foremost home which rose vertically, was to design a light-weight picket constructing within the widened space behind the location, within the class I completely low-rise residential zone. The uncovered timber body construction consists of the decrease construction with two-story posts, and the roof construction with 90 by 90 mm timber struts which, supporting the purlins, shift in angles and type HP surfaces. These two buildings—the decrease and the roof—along with the intervening ground body in between create a novel and beneficiant single area on every stage.

The bottom ground is used for a warehouse in addition to a photograph studio, whereas the higher ground is a second home of the proprietor. Optimized for the aim, the bottom stage has much less openings to let in solely modest lights into the darkish area. In distinction, the higher stage has full openings on the gables to brighten the area for the residential goal. Contemplating the primary facade was on the west, we had to deal with low-angle solar publicity in addition to to dam views from frequent monorail site visitors. Thus, we adopted translucent polycarbonate with thick void layer for environment friendly insulation and thermal safety. In consequence, we created an area with out shadows, stuffed with refined gentle.

See also  Boathouse Bungalow by Finest Follow Structure

Because the bearing floor stage was solely about 1m under floor, we put the mat basis on that stage and used the slab as the bottom ground. The soil dug for the muse was mounded as much as the higher stage to attach the residential ground with the bottom. The sunshine facade with full opening—although translucent—offers a really feel of non permanent facility and opens to the city. This annex, surrounded by the primary constructing and different indifferent homes, goals at presenting a brand new and unclassified townscape in the best way it’s used, the dimensions, and the way it emerges as structure.

Pictures by Koji Fujii / TOREAL

Go to MDS Architectural Studio


– by Matt Watts


Gallery