Single-Household Home by Klaus Bürger Architektur








Trendy single-family home on the outskirts of Ratingen in Germany, designed in 2012 by Klaus Bürger Architektur.






Single-Family House by Klaus Bürger Architektur - 2



Single-Family House by Klaus Bürger Architektur - 3




–>


Single-Family House by Klaus Bürger Architektur - 4



Single-Family House by Klaus Bürger Architektur - 5



Single-Family House by Klaus Bürger Architektur - 6




–>


Single-Family House by Klaus Bürger Architektur - 7



Single-Family House by Klaus Bürger Architektur - 8



Single-Family House by Klaus Bürger Architektur - 9



Single-Family House by Klaus Bürger Architektur - 10



Single-Family House by Klaus Bürger Architektur - 11



Single-Family House by Klaus Bürger Architektur - 12



Single-Family House by Klaus Bürger Architektur - 13



Single-Family House by Klaus Bürger Architektur - 14



Single-Family House by Klaus Bürger Architektur - 15



Single-Family House by Klaus Bürger Architektur - 16


Description

The gable-roofed home on the outskirts of Ratingen, not removed from Düsseldorf, stands out in an atmosphere dominated by extraordinary single-family homes. Immediately, there’s a multitude of modifications of the unique sort of all residential homes with typically exaggerated design particulars that wish to characterize one thing particular. The truth that it is usually potential differently is confirmed by the design of the workplace Klaus Bürger Architektur from Krefeld. Architect Klaus Bürger and his group selected a decreased, clear construction with a façade design that pleasantly corresponds with the classical kind: The 2 putting supplies, wooden and titanium zinc, lend the world construction and a diversified floor impact.

However earlier than the precise planning might start, it took a while. Throughout the first inspection, the preliminary 1,350 m2 plot appeared to the architects like an outsized entrance backyard of a bungalow set again from the road. “Fairly with a gorgeous view of spectacular groves of timber so far as the attention might see,” remembers architect Klaus Bürger. The idea and laws referred to as for preserving the bungalow, dividing the property and growing a grasp plan with the 2 new homeowners to manage the placement and form of the homes, entry and spacing. In accordance with the event plan and circumstances relating to top, storey top, roof form and pitch, two virtually an identical buildings had been created, which had been designed, deliberate and constructed independently of one another. Thus the very sober beginning place for a residential constructing that the architects accomplished in 2019 and dropped at life for a younger household of three.

Binding constraints and specs may be constricting, so good concepts are wanted. The bungalow’s impractical location, in addition to its proximity to neighbors, sensitized the architects to make use of intelligent association of open and closed areas to make the property expertise a sure generosity and create surprising views. As for the outside design, the architects deliberate intensively. After 4 drafts and lots of discussions concerning the materiality, the end result was determined. It began with the imaginative and prescient of basing the gable-roofed home on the façade cladding typical of the Bergisches Land area, with slate slabs, black studding with white clay lattice, white home windows and inexperienced folding shutters. The primary design thus offered for a “shed pores and skin” of slate lozenges main from the roof additional over the facade; as a distinction, dormers and storage had been clad in titanium zinc; as well as, typical accents with white home windows and inexperienced sliding shutters. This was adopted by the second design: Dieer panels had been exchanged for a diamond roofing of titanium zinc; wooden was deliberate for the gable partitions. One design additional on, the dormers had been fitted with curved overhead glazing with the impact that the attic opened as much as the sky like an orangery. A spectacular design, however the associated fee was exorbitantly excessive. “It was a relentless forwards and backwards throughout this design part. We didn’t actually really feel comfy with the primary three designs,” Klaus Bürger tells us truthfully. Anybody who thinks that the fourth and finally realized design merely must be a compromise is mistaken. The event of this design part is thrilling in that ultimately, over the various intermediate steps, a residential home has emerged that’s clearly and comprehensibly structured on the inside and outside, with two supplies that give the house an unmistakable character. The result’s a contemporary gable roof home with a roof made from silver-colored RHEINZINK titanium zinc components and a wooden bevel. Together with the putting horizontal battening of Robinia wooden, the vertical RHEINZINK titanium zinc components create a gorgeous and complex distinction that attracts consideration within the neighborhood. “Our shoppers had been enthusiastic concerning the concept of utilizing titanium zinc proper from the beginning. But it surely wasn’t simply the look that was decisive, but in addition the optimistic properties of the fabric, similar to being maintenance-free and sturdy,” says architect Klaus Bürger. The truth that wooden and titanium zinc additionally age didn’t trouble the consumer and architect; quite the opposite, the truth that a little bit of naturalness stays was essential to each. “With all of the supplies we use, we all the time contemplate how they are going to look in ten, 20 or 30 years. We’re very eager to decide on one thing that can age gracefully and tackle a gorgeous patina over time. We wish to give the supplies and thus the whole constructing the chance to dwell and in addition be allowed to alter,” emphasizes Klaus Bürger and consequently provides, “Plastic can’t try this.” The collaboration with RHEINZINK started all through the early design part and was all the time skilled and pleasant, he says. “We had intensive discussions about properties and design and had been supplied with many materials samples and helpful suggestions, similar to methods to implement the inside gutter,” reviews Klaus Bürger. The next works planning and execution had been carried out by the positioning supervisor and roofing contractor. The roof was in-built RHEINZINK-prePatina blue-gray floor high quality utilizing the angled standing seam system.

See also  Chicago Townhouse by Alexander Gorlin Architects

The interiors of the roughly 300 m2 home are simply as clear and decreased because the design of the facade. Whereas the doorway, visitor bathroom, pantry and staircase are oriented in the direction of the neighbor behind the largely closed facade, the residing and meals heart opens up throughout the whole width of the home to the backyard. Kitchen, eating room and lounge merge into each other and provide unobserved views of the greenery through a floor-to-ceiling particular lift-and-slide system. The open hearth serves as a visible room divider between the residing and eating areas. The adjoining lounge gives a welcome retreat with extra views through a big glass facade within the gable wall.

A double flight of stairs behind the kitchen results in the attic, which is solely devoted to non-public areas. There’s the youngsters’s room with its personal toilet; a walk-in dressing room leads additional to the mother and father’ giant toilet with a second hearth; lastly, behind it on the gable facet is the master suite, from which one can benefit from the view over the backyard. Arduous to imagine: within the basement there are extra livable rooms. This a part of the home was deliberate as {a partially} self-sufficient residing house. On the northern gable wall, an exterior staircase results in the basement, which, with its separate entrance, is meant to function a research or, later, as an adolescent’s room full with a spacious toilet. Above the vainness is a skylight strip that lets within the longed-for daylight. Moreover, a big fitness center/recreation room, the utility room and a laundry room are positioned on this house. “Our concept of getting deliberate a laundry chute instantly from the dressing attic all the way down to the basement proves to be very sensible,” Klaus Bürger tells us.

See also  LT Enerray by Acabadomate

Consistent with the easy structure, the consumer and architect opted for a transparent materials and colour idea. On the primary flooring, a parquet flooring of white oiled nation home floorboards was laid. The surfaces of the kitchen had been completed with a horizontal grain sample in oak veneer and color-coordinated with the parquet. To create a uniform look, the built-in cupboards had been made in accordance with the architects’ designs. The fronts had been painted white with the impact of constructing them seem inconspicuous just like the white partitions. The putting hearth in the lounge was made in aesthetic black metal and can also be one of many custom-made items. The parquet flooring continues within the attic. Solely within the toilet, the ground was laid much like a ship’s deck with black enlargement joints. As a distinction, gold-colored mosaic was laid within the bathe to convey sunshine into the lavatory, particularly at the hours of darkness season. The one-family house is accomplished by networked constructing expertise. The house automation system ensures, for instance, that programs similar to lighting, heating and solar safety may be conveniently operated both through a central tableau or a smartphone.

Images courtesy of Klaus Bürger Architektur

Go to Klaus Bürger Architektur


– by Matt Watts



Tags





Gallery