Renovation of Villa Morra di Lavriano by Francesca Colelli








Villa Morra di Lavriano in Cortona, Italy, was fully renovated by Francesca Colelli in 2022.






Renovation of Villa Morra di Lavriano by Francesca Colelli - 2



Renovation of Villa Morra di Lavriano by Francesca Colelli - 3




–>


Renovation of Villa Morra di Lavriano by Francesca Colelli - 4



Renovation of Villa Morra di Lavriano by Francesca Colelli - 5



Renovation of Villa Morra di Lavriano by Francesca Colelli - 6




–>


Renovation of Villa Morra di Lavriano by Francesca Colelli - 7



Renovation of Villa Morra di Lavriano by Francesca Colelli - 8



Renovation of Villa Morra di Lavriano by Francesca Colelli - 9



Renovation of Villa Morra di Lavriano by Francesca Colelli - 10



Renovation of Villa Morra di Lavriano by Francesca Colelli - 11



Renovation of Villa Morra di Lavriano by Francesca Colelli - 12


Description

The renovation of Villa Morra di Lavriano begins within the yr 2020, from the necessity on the a part of the property to allocate some rooms of the massive historic mansion to one of many kids, whose calls for have been to strive to have the ability to convey again the usability of the areas with the goal of creating them livable and on the similar time making an attempt to respect the traits of the property.

In a selected means, the rooms characterised by the intervention are a part of some rooms, the so-called former visitor quarters, consisting on the bottom flooring of two giant rooms, and on the primary flooring of two rooms, a rest room, and the creation of a brand new entry that allowed us to incorporate to the world of the previous visitor quarters some rooms of the Villa, to make the Grasp Bed room, a rest room and a walk-in closet.

Villa Morra di Lavriano is situated in Metelliano close to Cortona (AR). It takes its title from the Morra household of Piedmontese origins, whose son Umberto Morra di Lavriano spent the years of fascism within the villa, internet hosting distinguished personalities of anti-fascist tradition, together with Alberto Moravia, Renato Guttuso, Cesare Luporini, Guido Calogero and Aldo Capitini.

The works on the bottom flooring, concerned the opening of a giant archway to attach the 2 rooms, the development of latest fixtures, sandblasting works of the terracotta vaults, the development of plasterboard towards the wall, new flooring, the redoing of some fixtures, the demolition of the prevailing fire and the development of the brand new comino with the construction made to measure in corten.

See also  Casa Modesta by PAr. Plataforma de Arquitectura

The peninsula kitchen, made from matte lacquer, with the distinction of the picket snack space, brushed oak resting on a crystal slab, was customized and made, making an attempt to present a totally clear and harmonious impact with the pre-existing supplies, such because the terracotta of the vaults.

We’re within the half that nevertheless represents the one with much less beneficial pre-existing connotations and traits, in comparison with the opposite rooms of the villa, which is why we had the chance to specific extra freedom within the selections, with extra modern design selections, however on the similar time, with the chance and the purpose of at all times on the lookout for references and a dialogue to attach them to the context wherein we’re.

On the primary flooring, the renovation of the Visitor Rest room concerned the works of demolition of the present coverings and the association of a brand new Format, to create a bathe with dimensions 140x70cm as a substitute of a semi-circular nook bathe.

The main bedroom was inserted as a compartment throughout the new housing unit, making a gap in a non-bearing wall and permitting the compartment for use. We’re inside one of many rooms of Villa Morra, which symbolize one of many extensions made within the 1800s. The room, about 40 sq. meters in measurement, is characterised by the presence of two majestic columns, hexagonal cementine flooring, typical of the early 1900s, and Artwork Nouveau stucco and decorations. The partitions are characterised by the repetitive sequence of hand-drawn vertical strains, the start and finish of which is bordered by the presence of a lily. On the first inspection, the sensation was that of a depressing atmosphere, wherein all the weather current have been heavy and under-emphasized. The wall work have been in a dilapidated situation, and the ceiling, which was additionally adorned, had pronounced cracks.

See also  Earlier than And After – This Condo Transform Contains A Pool And Rooftop Deck

Lighting was poor, and the presence of heavy curtains on the home windows contributed to this situation.

The lavatory had a particular trapezoidal flooring plan, and in its state earlier than the interventions had a ceiling top at about 4 m. The ceiling didn’t have beneficial options such that it may very well be left uncovered, so projectually I lowered by a plasterboard ceiling the peak, enjoying with the perimeter insertion of LED lights embedded in polystyrene profiles. I positioned within the narrowest a part of the ground plan the bathe as a substitute of the bathroom, additionally I inserted a partition with curved pattern to divide the room between the washbasin space and the bidet – rest room – bathe space, to harmonize the ground plan that in any case offered an sad conformation.

A 12-square-meter room was transformed into the brand new walk-in closet, the place the consumer’s request was for a custom-made closet, making an attempt to optimize the house as a lot as attainable, with an imposing focus at all times on lighting. Design-wise, a big U-shaped closet follows the partitions of the room perimeter, putting a mirrored space on the quick facet, reverse the window, reflecting pure mild by day and giving the doorway a sense of better depth. The colours have been saved mild, and a plasterboard veil was made earlier than the picket ceiling, which undoubtedly brightened it up and enhanced it on the similar time.

Pictures by Andrea Migliorati

Go to Francesca Colelli


– by Matt Watts



Tags





See also  Y&Y Bazra by Adi Shaked

Gallery