Nook Home by Archier








Nook Home is a beautiful house positioned in Flinders, Australia, designed in 2020 by Archier.






Corner House by Archier - 2



Corner House by Archier - 3




–>


Corner House by Archier - 4



Corner House by Archier - 5



Corner House by Archier - 6




–>


Corner House by Archier - 7



Corner House by Archier - 8



Corner House by Archier - 9



Corner House by Archier - 10


Description

Nook Home is an exploration of intersections.

For our shoppers, the venture signified a profound second of change of their lives, marking their retirement from respective architectural careers and a relocation from Melbourne to the Mornington Peninsula. They needed a house that may facilitate a brand new chapter that prioritised each their connection and independence. Virtually talking, they needed two bedrooms and two bogs, the capability to do business from home, ample shelving for his or her intensive design library and delightful areas to showcase their artwork assortment. With one of many shoppers being a UK expat, previous to COVID, they anticipated household and associates to commonly go to, so it was essential to incorporate an space that would supply visitors with a way of their very own area the place they may comfortably keep for an prolonged time period.

On high of this, the location itself had its personal necessities. Regardless of its proximity to the picturesque shoreline of the Mornington Peninsula, the rapid context was subsequent to a busy street in Flinders. The suburban environment with neighbouring homes known as for a rigorously thought of technique that may restrict the house’s publicity to the adjoining streets.

This impressed a brand new intersection: as a substitute of current amongst an exterior surroundings, the Nook Home turns inward and centres on an inside panorama. A darkish façade made from fibre cement-cladding, buffers the inhabitants from noisy visitors and curious neighbours and focuses the lived expertise round a big non-public courtyard. The façade references the board and batten element of typical Flinders fishing cottages, while a touch of timber lining highlights the entry threshold to the road.

See also  The Nidus by Gonzalez – Malama Architects

With a ceiling top of over 4 metres, the doorway pulls you into the home the place an experimental flooring plan awaits: dwelling areas positioned in every nook of the dwelling linked by stepped walkways performing as gallery areas. This structure encourages new routines to emerge because the shoppers settle into each the home and their retirement.

We averted the usually inflexible division of doorways and partitions to create a variety of alternatives for various modes of occupation, exploring how the construction can concurrently join and separate its occupants. The ground plan is exclusive in the way it achieves this wealthy and dynamic vary of experiences, facilitated by a gradual ascent from the ethereal entry area and examine, to the extra intimate kitchen, eating and dwelling areas on the rear of the location.

The courtyard performs a vital position in all of those areas. Designed by Openwork, it rigorously considers the structure that it borders, complementing the inside areas with this exterior (but inside) world. The floral composition consciously juxtaposes with the surroundings of Flinders, and the Chinese language Tallow, Dogwood and Adriatic Fig timber that reside within the courtyard will all shift color with the passing seasons. Openwork view their chosen flora as a suggestive information for the shoppers to focus their future planting, offering the occupants with an area to discover their retirement, the place they may regularly develop the backyard over coming years.

The colors of the timber, the totally different heights of the vegetation, the bottom cowl and leaves all supply complementary textures and tones when trying throughout the location to different areas of the home. The courtyard additionally supplies a shortcut to those areas, together with an exterior entry to the visitor space within the decrease degree of the home. At below 200m2, the Nook Home is a comparatively modest house that manages to generate quite a lot of experiences and relationships inside a small variety of areas. It’s innately sustainable as a result of SIPS development methodology, and the excessive efficiency double glazed BINQ timber home windows conjures up a excessive thermal efficiency.

See also  Home 27 by Lambrianou Koutsolambros Architects

Photograpy by Rory Gardiner

Go to Archier


– by Matt Watts



Tags





Gallery