Lathhouse by Birdseye













Lathhouse by Birdseye - 2



Lathhouse by Birdseye - 3




–>


Lathhouse by Birdseye - 4



Lathhouse by Birdseye - 5



Lathhouse by Birdseye - 6




–>


Lathhouse by Birdseye - 7



Lathhouse by Birdseye - 8



Lathhouse by Birdseye - 9



Lathhouse by Birdseye - 10


Description

The architectural context of Sagaponack is a dense layering of modernism, up to date refinement, historicism, and rural farmland. Lathhouse is a regionally impressed residence conceptually influenced by the native agricultural historical past mixed with up to date programming, modernist conference, sustainable constructing programs and supplies, and a reverence for vernacular type.

Lathhouse displays a purposeful agrarian context, very like a barn in its pastoral setting. The residence, a two-story gable construction, is oriented east west going through overlooking a spacious garden to the south. The sloping topography, coupled with the minimalist pool home, defines the decrease garden, pool, and tennis courtroom. The pool home mediates between the pool and tennis courtroom actions. The perimeter is outlined by a steady privet hedge and anchored by mature deciduous timber.

The structure of Lathhouse is conceptually impressed by the eponymous lath home; a conventional gabled farm construction made primarily of wooden laths or slats spaced to scale back daylight whereas allowing air flow. This wooden element can be discovered most notably in corn cribs, drying barns, and livestock shelters.

At Lathhouse, the primary residence is clad in a regimented composition of slats over the north and south partitions and roof. The slats are each contextual and purposeful, reimagined as siding that features to supply privateness screening, to restrict exterior mild emittance, and used as photo voltaic shading. The slatting extends over home windows and skylights on the north façade for privateness and on the south perform as a photo voltaic shading scrim. The element additionally wraps to every bed room window creating inset Juliet balconies. The higher south wall slats finish at a big second flooring overhang datum that defines the indoor/out of doors expertise. Operable glass partitions open to a big stone terrace off the lounge and the kitchen opens to a wooden slatted pergola lined porch. The pool home emulates the cantilevered pergola, operable glass partitions, and rain display screen particulars of the home.

See also  Artwork Maisonette in Letná by Esté Architekti

The singular exterior materials of weathered wooden cladding displays a timeless patina paying homage to the barns and outbuildings in rural landscapes. The siding is reclaimed from decades-old corral board fencing. The repurposed wooden, electrically primarily based geothermal heating and cooling, closed cell polyurethane insulation, mechanical contemporary air system, and insulated excessive effectivity home windows all contribute to the effectivity within the design and sustainability of the home. Water assortment is thru a hid gutter and downspout system and dispersed evenly to mitigate erosion. All lighting is LED.

The challenge program consists of a storage, mudroom, visitor suite, residing, eating, kitchen, principal bed room suite, (3) bed room suites, laundry, and linen storage. The decrease stage incorporates a visitor suite, gymnasium, wine storage, television room, bunk house and mechanicals. The pool home construction helps a altering room, rest room, lounge space and open pergola sitting house.

The inside finishes and furnishings of the home are impressed by the sunshine and shadow play of the slats over the wall and roof glass. The clear design aesthetic, scale and element of bespoke furnishings items and customized cabinetry mirror a depth of craft congruent with the structure expertise.

Images courtesy of Birdseye

Go to Birdseye


– by Matt Watts



Tags





Gallery