Home B-L by Graux & Baeyens Architecten













House B-L by Graux & Baeyens Architecten - 2



House B-L by Graux & Baeyens Architecten - 3




–>


House B-L by Graux & Baeyens Architecten - 4



House B-L by Graux & Baeyens Architecten - 5



House B-L by Graux & Baeyens Architecten - 6




–>


House B-L by Graux & Baeyens Architecten - 7



House B-L by Graux & Baeyens Architecten - 8



House B-L by Graux & Baeyens Architecten - 9



House B-L by Graux & Baeyens Architecten - 10



House B-L by Graux & Baeyens Architecten - 11



House B-L by Graux & Baeyens Architecten - 12


Description

The ‘B’ within the title of this home stands for Basile, architect and co-founder of Graux & Baeyens architects (GBA). He and his spouse have been charmed by a 1965 chalet-style home in Destelbergen (Ghent, Belgium). And though it was too small for his or her household, Basile – how might or not it’s in any other case – instantly noticed alternatives to make it their dwelling.

Creating spaciousness

The intimacy of a home within the second constructing line, the view on the park space of a citadel area and grazing fields with Shetland ponies… these have been all benefits that persuaded Basile, the consumer, to decide on this spot. The architect in him was triggered by the strong construction, attention-grabbing structure and pitched-roof typology of the home. He completely needed to keep away from a conflict between previous and new, and so the essential thought was born for a harmonious extension of the prevailing construction. The brand new entrance corridor kinds the pivotal half between the prevailing and the brand new development. The prevailing half, the evening wing, turned an extra introverted space; the extension a beneficiant, light-filled day wing. The brand new constructing makes a slight rotation in relation to the previous construction, optimising the incidence of sunshine inside and creating a stunning backyard room on the south aspect and a deeper perspective/vista in direction of the timber of the citadel area. For GBA structure is outlined by the summary boundary between inside and exterior.

See also  Hyatt Place Beijing Shiyuan by CL3 Architects Restricted

Introverted evening wing

The DNA of the prevailing construction remained intact. Thus, 95% of the unique construction was preserved. The low ceilings, authentic window openings and small doorways, for instance, contribute to the intimate ambiance of the rooms. What’s new is a straight hall, which runs like an artery to the brand new development and offers the stream and contours of sight from the previous wing a very totally different dimension. The hall is 1.40 metres large, forming a beneficiant multipurpose space the place youngsters can play with their blocks or trip their steadiness bikes. On the finish of the hall, a brand new window kinds the proper body for the neighbour’s paddock, an imperfect however so genuine image that the architect completely needed to combine it into his design.

Beneficiant daylight wing

The transition from the previous to the brand new development follows the pure undulation of the panorama. From previous to new, the construction steadily sinks nearer to the bottom line. This provides rise to very totally different spatial realities throughout the two constructions. In distinction to the withdrawn character of the previous wing, the openness of the day wing is contrasted as much as the ridge of the gable roof, with massive ceiling-high home windows that completely body the environment. Thus, softly filtered morning mild enters the residing kitchen and the residents have an attractive view of the excessive treetops of the citadel grounds behind them from their eating desk.

The concrete plinth, which on the skin bridges the slope of the panorama, creates a large bench in the lounge the place visitors can spontaneously flatten themselves. On this approach, the comparatively compact family-sized lounge also can merely accommodate extra individuals. The complete home, by the way, is punctuated with these sorts of undefined areas that tackle their very own which means over time. The concrete plinth continues within the window frames, within the steps between the assorted rooms, and at last kinds the kitchen pill at working peak within the kitchen.

See also  Morada Condominium by Leonardo Tulli

A hearth was positioned between the areas, which on the one hand creates intimacy in the lounge and then again accentuates the openness of the kitchen as a centre piece. All through the home, a lot consideration was paid to the sense of scale: regardless of the excessive home windows within the kitchen, for instance, the sliding window remained on a human scale and the residents can simply attain a small air flow window. The inside is completed with uncooked concrete, loam and terrazzo flooring: pure supplies in a gentle color palette, which on the identical time radiate a sure robustness and imperfection.

Images by Jeroen Verrecht

Go to Graux & Baeyens Architecten


– by Matt Watts



Tags





Gallery