Higher West Aspect Residence by Worrell Yeung













Upper West Side Residence by Worrell Yeung - 2



Upper West Side Residence by Worrell Yeung - 3




–>


Upper West Side Residence by Worrell Yeung - 4



Upper West Side Residence by Worrell Yeung - 5



Upper West Side Residence by Worrell Yeung - 6




–>


Upper West Side Residence by Worrell Yeung - 7



Upper West Side Residence by Worrell Yeung - 8



Upper West Side Residence by Worrell Yeung - 9



Upper West Side Residence by Worrell Yeung - 10



Upper West Side Residence by Worrell Yeung - 11


Description

Worrell Yeung has reworked a congested prewar condo right into a spacious and relaxed residence, the place tonal and materials layers recall geological stratum. The renovation modernizes a standard “Basic Six” structure, typical of the Higher West Aspect, enlarging rooms and maximizing daylight and views of the Pure Historical past Museum under. All through, Worrell Yeung harmonizes outdated and new by restoring uncared for historic particulars and inserting customized minimalist volumes and pure supplies that brighten and articulate house.

The householders, a younger household with two youngsters, approached Worrell Yeung to create an open and environment friendly residing house throughout the historic condo, which had additionally suffered a generic renovation within the Nineteen Nineties. “The condo was uncared for, so we appeared to revive the unique spirit whereas restructuring the house and introducing a shiny and minimal materials palette,” says co-principal Jejon Yeung. The architects started reconfiguring the condo’s “Basic Six” structure (a standard pre-war plan segmented into six rooms) by eradicating partitions to open and join the kitchen and eating space to a front room overlooking the Pure Historical past Museum. Moreover, a former “maid’s room” on the rear was expanded to create a 3rd bed room with an en-suite bathtub.

All through, Worrell Yeung inserts trendy architectural parts to open house and information circulation by the revised plan. Within the entry lobby, a customized wood-and-fabric display screen wall creates a porous divider revealing the newly open-format, light-flooded dining-living room past. Inside, two new archways outline transitions between the lobby and residing space and the residing space and bedrooms. Lined in minimalist arcs of darkish wooden, these thresholds translate conventional prewar arches into an emphatically up to date kind. Throughout the condo, herringbone white oak replaces uncared for flooring, making a timeless floor whose mild hue brightens the house. “The condo is mild challenged, so the usage of lighter oak helps brighten the house, whereas the darker oak of the thresholds highlights these transitional moments as contrasts,” says co-principal Max Worrell.

See also  BD Home by Studio Arthur Casas

Elsewhere, angular blocks of veined marble are assembled into elegant built-ins and volumes impressed by geological stratum. Within the residing space, the fireside is revitalized with a extra trendy marble fireside, whereas the kitchen receives white oak casework and a monolithic central island in Calacatta Turquoise Marble. In the lounge, a darkish bar lined in Verde St. Lucia marble embeds within the wall, contrasting in any other case understated materials parts.

Within the condo’s extra personal areas, bedrooms and loos are redesigned to maximise effectivity and harmonize colour and texture. The primary bed room is reconfigured to reap the benefits of treetop views, whereas the principle rest room is completed with tadelakt partitions, marble slab flooring, and a marble-and-oak self-importance. In these extra personal rooms, spherical and comfortable particulars distinction sharp and straight architectural kinds.

Very like the architectural design, the furnishings strike a steadiness between outdated and new, the place iconic Scandinavian items mix with new items largely by American designers. For example,

within the eating space, a classic brass Fabricius & Kastholm pendant is paired with a Blu Dot eating desk and Carl Hansen eating chairs, whereas in the lounge, a Muuto couch is mixed with traditional Morten Gøttlerc chairs and a Pacha Lounge Chair by Pierre Paulin for Gubi.

Says Worrell: “This challenge allowed us to check a few of our extra minimal, elemental concepts inside a prewar condo—to create a refined and complex design that deftly adapts for a contemporary household however doesn’t overpower the appeal of the prewar condo.”

Provides Yeung: “Marrying prewar appeal and up to date sophistication, the minimal marble objects and pure oak parts create refined, elegant contrasts in opposition to the historic herringbone flooring and white partitions of the condo.”

See also  An L-Formed Kitchen Island Is A Artistic Approach To Embrace Seating And A Desk

Pictures by Brooke Holm

Go to Worrell Yeung


– by Matt Watts



Tags





Gallery