Glen Park Residence by Mild Area Structure Workplace













Glen Park Residence by Light Space Architecture Office - 2



Glen Park Residence by Light Space Architecture Office - 3




–>


Glen Park Residence by Light Space Architecture Office - 4



Glen Park Residence by Light Space Architecture Office - 5



Glen Park Residence by Light Space Architecture Office - 6




–>


Glen Park Residence by Light Space Architecture Office - 7



Glen Park Residence by Light Space Architecture Office - 8



Glen Park Residence by Light Space Architecture Office - 9



Glen Park Residence by Light Space Architecture Office - 10



Glen Park Residence by Light Space Architecture Office - 11



Glen Park Residence by Light Space Architecture Office - 12


Description

LSAO was challenged to re-imagine a property nearly totally unchanged because it was in-built 1949. The home was one of many hundreds constructed by builders in post-war San Francisco utilizing almost equivalent plans. Characterised by compact dimension, modest supplies, and radically environment friendly ground plan layouts, this kind of home is troublesome to enhance on a restricted price range as a result of they had been designed round maximizing affordability and steadily excluded issues like insulation, a couple of lavatory, and deep foundations. LSAO’s work must be targeted to fulfill the consumer’s difficult price range.

Not like the bigger developments on the flat western fringe of town, this home was one in all simply 4 on an infill web site under the height of a hill on the japanese fringe of San Francisco’s Glen Park neighborhood. LSAO realized that the distinctive location supplied the prospect of unobstructed views to the south and east and a thickly wooded park to the North. As a result of boiler-plate plans had been used within the authentic development, the prevailing home’s view was seen solely by way of a number of small, poorly positioned home windows. The potential of the property turned clear by ascending to the roof the place one might absorb a panoramic view of almost your complete bay – together with downtown. The unfinished first ground/storage was one other alternative because it had gentle and entry on three sides and a wooden ground over an present crawlspace which may very well be simply lowered to supply ample head top. The proposed design leveraged the altering legal guidelines incentivizing inexpensive housing to create a brand new studio house/ADU within the unfinished first ground, pushed up a brand new third-floor main bed room suite, and included a brand new two-story bay window on the nook.

See also  Douglas Fir Home by Christian Brailey Architects

LSAO’s intervention reworked the home by opening all the principle dwelling areas in addition to the brand new house to the south gentle and extraordinary view. The outside massing of the addition builds on the unique design as a composition of easy, white, stucco cubes. The again of the home is now intersected by a fragile metal and wooden construction containing a brand new exterior stair and two south-facing decks capped by a wooden louver sunshade. The tall, downhill, southeast nook of the biggest stucco dice is punctured by a projecting, glass-filled, bay window wrapped in contrasting gray steel. The design particulars – inside and outside – proceed the unique home’s celebration of modest supplies. Inside, there are uncovered 2x rafters, and clear completed oak for the cupboards, stairs, and doorways. Exterior, LSAO designed and fabricated a brand new entrance gate out of unfinished reclaimed wooden and constructed Corten planters alongside the entrance and aspect of the home.
LSAO sought to make the transform/addition an instance of finest practices for constructing efficiency and effectivity. The home is passively snug year-round with louvered shading and high-performance glazing. The home windows and doorways are organized to catch the prevailing breezes and a big operable skylight was included on the high of the inside stair to create a stack impact for passive air flow. LSAO additionally fastidiously detailed the envelope to make sure wonderful air-sealing and specified the most recent, fluid-applied membranes for the partitions and roof. LSAO specified an all-electric warmth pump heating/cooling system in addition to a thermally balanced, whole-house air flow fan. New photo-voltaic panels greater than off-set the house’s total electrical use.

See also  Condominium Golden by Vic Calil Arquitetura

Images courtesy of Mild Area Structure Workplace

Go to Mild Area Structure Workplace


– by Matt Watts



Tags





Gallery