Friha – Home on a Hill by Amunt








Friha – Home on a Hill is a contemporary trip home situated in Menzenschwand, Germany, designed in 2021 by Amunt.






Friha – House on a Hill by Amunt - 2



Friha – House on a Hill by Amunt - 3




–>


Friha – House on a Hill by Amunt - 4



Friha – House on a Hill by Amunt - 5



Friha – House on a Hill by Amunt - 6




–>


Friha – House on a Hill by Amunt - 7



Friha – House on a Hill by Amunt - 8


Description

Constructing process, constructing website, constructing plot

The personal house is the dream of residing par excellence, because the numbers show yearly. However does it all the time need to be one’ own residence or might it not even be a home for a lot of? Dwelling the dream of proudly owning a house briefly in a ravishing surroundings and an fascinating structure? Is it sufficient for a lot of to expertise this dream every now and then on trip, then when you might have time to stay?

In the midst of the sustainability debate, vacationing in Germany has once more turn out to be way more widespread, and lots of holiday- makers are amazed to find the numerous landscapes and exquisite countryside between the coast within the north and the Alps within the south. Sustainable journey is on everybody’s lips towards the backdrop of local weather change. Our shoppers, who spend their holidays solely in Germany, approached us and wished precisely that: a sustainable trip house with high quality architectural design and to share it with many. The vacation spot of their selection is the picturesque village of Menzenschwand within the southern Black Forest, a area that – like many rural areas – has suffered from the departure of youthful generations in latest many years and can be battling declining numbers of vacationers because of the more and more heat, snowless winters with out snowboarding choices.

See also  A Rooftop Condo Overlooking Two Cities by Halel Architects

The constructing plot is situated on a ravishing southwest-facing hillside with a view of the attractive valley and the village. In designing the constructing, we had been guided by the concept of capturing the fantastic thing about the panorama and making the steep slope tangible in the home – wandering trip.

The roof pitch, ridge course, eaves heights and roof overhangs are outlined within the growth plan and, along with the timber value preserving, had been a problem and gave indications for the event of the cubature. Solely the required house was constructed, and a basement was not required with a view to decrease the intrusion on the property.

Spatial idea

The compact 110 sqm timber home was elevated to generate storage and lounging house below the home, with floor stage entry from the road. The triangular lined entrance yard offers house for sleds, skis and climbing boots. From right here you enter the home and get into the beneficiant two-story residing house with a wide range of spatial conditions, stepped by spatial steps, following the topography of the plot: Entrance with wardrobe, a couple of steps down kitchen and eating space with a big balcony below the maple, and eventually, extra steps result in the residing and fireside room.

Whereas wandering by the home, the wanderer is accompanied by quite a few, huge views into the valley and the encompassing space, a sense of being inside and out of doors on the identical time.

The slender roof shell with the massive roof protrusions is positioned protectively over the 2 constructing volumes, that are angled at 45° to the slope. The ensuing flooring plan group seems summary, however its intention is to allow a wide range of relations to the positioning with out “sticking” to the neighbouring buildings. As well as, the solar is captured completely from the south.

See also  Casa 27 by Mario Martins Atelier

A central, open staircase leads by way of a gallery to the higher flooring, the place small, intimate and really totally different particular person rooms distinction with the beneficiant residing house below the protecting roof. Most-sized openings repeatedly convey the panorama into the home. The assorted sleeping settings are designed to please and help the holiday feeling: a bunk mattress, just like these in mountain huts, a comfy bed room harking back to an alcove, the sleeping gallery below the roof and a bed room with a view of the celebrities. In whole, the abode presents eight various sleeping locations for households, mates and {couples}.

Power idea

The power idea was a problem, because the home’s occupancy may be very fluctuating, there isn’t any gasoline connection, and the neighbours shouldn’t be bothered with noise emissions from an air-source warmth pump. What might be the answer right here – a big or small buffer tank, warmth pump, geothermal heating, or one thing else?

In an intensive cooperation with the power planning firm, an experiment has been developed that’s primarily oriented in the direction of flexibility. Important to the well-insulated wood home are window seam air flow, infrared heating panels and the usage of electrical energy supplied by the large-scale photovoltaic plant on the roof. Current research and a doctoral thesis show the effectivity of this resolution. The home itself is used as a warmth storage, the wooden range helps the warmth manufacturing and heating and offers cosiness in the home.

Development & Materiality

The staggered concrete desk helps the wood construction of the constructing to guard it from snow and water. From above, the massive roof protrusion protects from the skin the facade sheathing made out of native Douglas fir, which was laid horizontally and vertically to cut back waste, relying on the necessities and based on the openings. The outside partitions are resource-saving timber body development and the inside partitions are manufactured from cross laminated timber.

See also  Artwork House by Rob Ryan

All supplies had been fastidiously chosen with a deal with native supplies, resilience and patina skill. Picket flooring, and wedge steps of the steps are manufactured from Douglas fir, the uncovered cross-laminated timber components had been handled with white pigmented oil, in order to protect the sunshine hue of the wooden. The window frames decide up on the blossom color of the maple in entrance of the home, and the furnishings and panelling are harking back to inexperienced loden. In distinction, the petrol-coloured staircase physique and solar blinds add accents of color. Total it’s a joyful home with echoes to conventional constructing kinds and constructing varieties. A brand new, informal black forest sort.

Pictures by Rasmus Norlander

Go to Amunt


– by Matt Watts



Tags





Gallery