F29_ca’Morgana by Eutopiarch








F29_ca’Morgana is a minimalist penthouse house situated in Milan, Italy, designed in 2021 by Eutopiarch.






F29_ca’Morgana by Eutopiarch - 2



F29_ca’Morgana by Eutopiarch - 3




–>


F29_ca’Morgana by Eutopiarch - 4



F29_ca’Morgana by Eutopiarch - 5



F29_ca’Morgana by Eutopiarch - 6




–>


F29_ca’Morgana by Eutopiarch - 7



F29_ca’Morgana by Eutopiarch - 8



F29_ca’Morgana by Eutopiarch - 9



F29_ca’Morgana by Eutopiarch - 10



F29_ca’Morgana by Eutopiarch - 11


Description

The Fata Morgana is an optical phenomenon, a type of mirage, that occurs when rays of sunshine, passing by way of layers of various temperature, distort objects’ look, making them appear like floating, suspended in a fuzzy, dreamy fog.

​The idea for ca’MORGANA, stemmed from a really exact imaginative and prescient the proprietor had in thoughts because the starting: a undertaking linked to the environment the areas would infuse, greater than to bodily and programmatic features. The 2 flooring of the flat – the decrease residential degree and the above terrace – had been consequently approached and handled like two completely different layers in response to the Fata Morgana impact: collectively they might create the phantasm of a sandy, heat land, topped by a lush inexperienced oasis.

On the decrease flooring, to get the specified end result, the present linearity of the areas was modified by the addition or subtraction of volumes, giving a brand new rhythm to the flat’s surfaces. Partitions and flooring, inside and out of doors the house, had been then all colored in mild beiges: barely completely different shades of a peculiar sand tone play with the sunshine incoming from the quite a few home windows, making a gentle and welcoming environment.

The daytime and nighttime areas, laid on the alternative sides of the flat, are linked by an extended hall, with the construction of a classical gallery, the place an opaque wall, with a linear library stuffed with books, faces a extra porose one, characterised by a sequence of home windows, opened onto a steady balcony that surrounds the entire house.

See also  Truss Haus by Area Worldwide

The three bedrooms are the one areas the place the unique parquet flooring was saved, but varnished in a hue just like the cement gently invading the remainder of the flat; the three loos are differentiated by the colors of the micro tiles overlaying the partitions.

The entire house is a tribute to a peculiar type of stylish minimalism, typical of the 90s: the simplicity and lack of ornament creates an aesthetic environment, enhanced by the presence of few however very particular contrasting items, each fashionable and from previous ages or far locations – comparable to daring lighting components, the gathering of vintage work, items of furnishings and different objects.

Images courtesy of Eutopiarch

Go to Eutopiarch


– by Matt Watts



Tags





Gallery