Cocoon House by Studio Tenca & Associati













Cocoon Apartment by Studio Tenca & Associati - 2



Cocoon Apartment by Studio Tenca & Associati - 3




–>


Cocoon Apartment by Studio Tenca & Associati - 4



Cocoon Apartment by Studio Tenca & Associati - 5



Cocoon Apartment by Studio Tenca & Associati - 6




–>


Cocoon Apartment by Studio Tenca & Associati - 7



Cocoon Apartment by Studio Tenca & Associati - 8



Cocoon Apartment by Studio Tenca & Associati - 9



Cocoon Apartment by Studio Tenca & Associati - 10



Cocoon Apartment by Studio Tenca & Associati - 11



Cocoon Apartment by Studio Tenca & Associati - 12


Description

100 and forty sq. meters within the neighborhood that greatest represents the renaissance structure of Milan: Sempione – Metropolis life. The Cocoon residence can also be synonymous of rebirth, of recent lifeblood, like that which the characters within the legendary 1985 movie directed by Ron Howard draw from a miraculous pool.

Owned by the founding father of our workplace, Arch. Eng. Emilio Tenca, it’s now the residence of Eng. Arch. Emilio Leonida Tenca, the agency’s grandson and accomplice, and his spouse, deputy editor-in-chief of Vainness Honest. In a perfect passing of the baton, the renovation begins, subsequently, from the will to reinforce the emotional bond that unites two generations and consequently the constructing in its unique strengths. Underlying that is additionally the instinct to consider the dwelling as a pattern home to be proven to purchasers,
making the most of the shut proximity between it and our headquarters. That’s the reason now we have concerned collaborators and suppliers who higher than others share our philosophy.

Some names: the artist Paolo Proserpio, the manufacturers Cappellini, Modulnova, Flos, Tecnografica, Plinio il giovane, Gubi, Driade, Fats Boy, Kriptonite, Luce Plan…

Instantly guiding the design decisions was the flooring. With its priceless marbles starting from purple to cream, purple to yellow, some now unobtainable, it was inevitably determined to take care of it and restore it the place vital for nearly the entire residence, thus preserving the distributive. It grew to become vital to exchange it within the kitchen and loos with the intention to put all of the fixtures as much as new. Additionally the inside doorways and home windows, custom-made within the Fifties by architect-engineer Emilio Tenca, who had chosen to depend on a craftsman from Germany for the glazed half, distinctive in each the colour and within the embossed work, have been stripped, restored, stained within the wood a part of a darkish powder inexperienced in distinction to the black of the frames and repositioned in response to a brand new scheme: the 250-centimeter doorways, which beforehand separated the doorway and the dwelling space, now improve the entrances to the kitchen, grasp rest room and visitor room visitor room that face the primary hallway; the 210-cm doorways, alternatively, have been assigned to the research and master suite, and dialogue with the second a part of the hall, much less uncovered. A distinct route was chosen for the foyer and corridor: two massive black painted iron portals, one to enter the dwelling space and the second closed by extra-clear full-height glass in order to be a supply of sunshine for the doorway and a form of “winter backyard” or “indoor backyard” because of a gaggle of vegetation positioned within the area of interest.

See also  Casa SP by Viso Arquitectura

The skillful restoration work additionally concerned the body framing the atrium, enhanced by the selection of coloration, contrasting with each the partitions and the ceiling, and by the position of an LED hidden in the identical. Its presence additionally decided the frames of the opposite rooms, comparable in fashion and visible affect.

Among the many new parts is unquestionably the hearth, which has a double position: to present significance to the lounge and on the identical time concealing cables, decoders and different issues from the house theater. The concrete body, made to the designer’s design, conceals a field of containing and purposeful plasterboard.

The grasp rest room was additionally rethought from the bottom up, primarily to create a soothing “Cocoon spa fashion,” however able to dialoguing with the remainder of the home. Thus, beginning beginning with the architectural aspect of a big archway – seen from the doorway when the door is vast open -, inside it’s enclosed (semi-hidden) the bathe space and a treasured tub accessed by a few steps.

The brand new kitchen can also be an expression of one other key-element of this venture: secret areas, like Cocoon’s swimming pool. The facet reverse the one which homes the hob kitchen homes a door that appears like easy storage and is as a substitute the doorway to the laundry-antibathroom space of the second rest room, the utility rest room. The hues? The powder blue of the doorways matches the purple marble of the countertop and the biano+black of the ground.

Colour, in spite of everything, performs a decisive position in all the residence: it’s the trait d’union between previous and current, between one room and one other, between the comfort {that a} residence should assure and the assertive character of those that inhabit it. It’s leapfrogged, then, by pure gentle because of overlooks freed from occlusions and from the substitute one, which accurately performs with the rooms

See also  Spacious City Villa by Jeroen de Nijs

Pictures courtesy of Studio Tenca & Associati

Go to Studio Tenca & Associati


– by Matt Watts



Tags





Gallery