Chai de la Borderie Home by Workplace Zola

Chai de la Borderie Home is a conventional stone residence positioned in Salles-sur-Mer, France, redesigned in 2021 by Workplace Zola.

Chai de la Borderie House by Office Zola - 2
Chai de la Borderie House by Office Zola - 3


–>

Chai de la Borderie House by Office Zola - 4
Chai de la Borderie House by Office Zola - 5
Chai de la Borderie House by Office Zola - 6


–>

Chai de la Borderie House by Office Zola - 7
Chai de la Borderie House by Office Zola - 8

Description

For this restoration undertaking of an outdated cellar right into a dwelling area and workshop, it’s proposed to articulate the 2 elements of the constructing, one inhabited and the opposite within the making by way of an extension slipped between the rubble partitions and invisible because the avenue. That is inserted between the prevailing home and the rehabilitated outbuilding. It opens the dwelling area onto the backyard and generates a patio whereas connecting the buildings to kind a single one. The workshop, arrange within the double peak of the cellar, faces north to learn from appropriate mild.

To steadiness the distinction in degree between the buildings, the bottom is lowered to offer a beneficiant single-storey area totally accessible to an individual in a wheelchair, an exterior ramp offering entry to the backyard after which to the road.

The disbursement made for your complete undertaking required remodeling of the prevailing buildings, thus making it doable to take over the prices of the brand new buildings to be carried out. Two concrete slabs kind the hyperlink between the buildings. This post-free area thus frees the facades totally open to the surface.

The extension is deliberately discreet and sober to disclose the qualities of the prevailing constructing and amplify the connection with the surface in contrast with the extra large and extra opaque preserved and rehabilitated buildings.

The second work is restricted to the utmost providing the supplies of their uncooked state, the interventions focused on outdated buildings are totally assumed.

See also  New Household Home by Atelier Rampazzi

We sought to construct on what existed, to establish what constitutes the id of the place and its qualities.

An equivalent conservation or restore of present supplies is sought as a way to restore the character of the buildings preserved as a lot as doable. The extension is built-in into the continuity of the prevailing constructing, deliberately clear, leaving seen the amount and composition of the preserved facades and permitting nice transparency in the direction of the backyard.

The materiality is expressed in a reasonably easy and clear palette. The prevailing and outdated supplies convey a particular environment to the place, solely the added elements are differentiated and assumed.

Our method additionally tends to erase incapacity by means of structure, a lever for inclusion and independence. Provide areas wherein we’re not decreased to including parts that mark a particular scenario. These additions usually have the impact of additional stigmatizing incapacity to the detriment of a coherent structure. From the design stage, the problems had been totally built-in. The primary concept is to not restrict an individual to sure dwelling areas due to their incapacity however quite the opposite to push their bodily limits as a lot as doable.

Images by Javier Callejas

Go to Workplace Zola

– by Matt Watts

Tags

Gallery