Cascading Home by Tamara Wibowo Architects








Cascading Home is a stunning concrete home situated in Semarang, Indonesia, designed in 2022 by Tamara Wibowo Architects.






Cascading House by Tamara Wibowo Architects - 2



Cascading House by Tamara Wibowo Architects - 3




–>


Cascading House by Tamara Wibowo Architects - 4



Cascading House by Tamara Wibowo Architects - 5



Cascading House by Tamara Wibowo Architects - 6




–>


Cascading House by Tamara Wibowo Architects - 7



Cascading House by Tamara Wibowo Architects - 8



Cascading House by Tamara Wibowo Architects - 9



Cascading House by Tamara Wibowo Architects - 10



Cascading House by Tamara Wibowo Architects - 11



Cascading House by Tamara Wibowo Architects - 12



Cascading House by Tamara Wibowo Architects - 13



Cascading House by Tamara Wibowo Architects - 14



Cascading House by Tamara Wibowo Architects - 15



Cascading House by Tamara Wibowo Architects - 16



Cascading House by Tamara Wibowo Architects - 17



Cascading House by Tamara Wibowo Architects - 18



Cascading House by Tamara Wibowo Architects - 19


Description

Hidden behind a number of mature timber across the website, an unassuming concrete home nestled behind an extended row of vertical wood fence configurations. It’s not simple to see the home on the road degree as a result of the home follows the topography of the road. The distinction between the best degree of the road to the bottom degree of the road is five-meter, whereas the land of the home has a distinction of three meters. As an alternative of creating itself stand out from the positioning, the home appropriates itself to mix in with the topography of the positioning thus the time period cascading home suits with the way in which the home is bodily organized and thus skilled.

The home is designed for a younger couple with two babies as their second dwelling away from their most important home in Jakarta. Their most important requirement is a straightforward home with 4 bedrooms, a dwelling space, and a service space that embodies purposeful and cozy dwelling. Having studied the positioning, the design was instantly impressed by the topography of the positioning. The positioning was divided into three ranges on which the three most important packages had been positioned: service and storage had been positioned on the best degree of the positioning, the dwelling space was positioned within the center, and on the bottom degree the place the 4 bedrooms had been organized in two ranges. The three lots cascade down the positioning so the peak of the bed room mass is identical because the service mass. Two courtyards of the identical dimension had been positioned in-between the three ranges and three massings making a transition area wherein the steps are situated. The courtyards function a supply of sunshine and air for the adjoining lots, particularly the center dwelling areas. In addition to the courtyards, a reflecting pool is added adjoining to the lounge to convey cooler air into the home. The reflecting pool additional flows down turning into a waterfall on the bottom degree of the positioning continuously creating splashing sounds of water all through the home. Regardless of being within the center, the dwelling areas had been capable of breathe with the tall and broad openings in direction of the pool and the courtyards.

See also  KIDA’s Wonderland by MUZA

Two most important supplies, site-cast concrete, and wooden dominate the home. The juxtaposition between the coldness of gray concrete and the warmness of the wooden creates a cushty dwelling area. The 2 supplies proceed from the surface to the within of the home creating an uninterrupted spatial expertise. The continuity of supplies additionally creates a way of cohesiveness all through the structure of the home. The 1.1m x 2.2 m was the module of the site-cast concrete sample. This sample drives the way in which the lots are organized vertically all through the positioning. Balconies are offered as a transition area between inside and outdoors for the higher bedrooms. The terraces on the decrease degree of the bedrooms additional open up in direction of a sunken backyard gathering area.

The traits of the positioning had been utilized to be the principal design thought of the home that from the start of the design course of drove the association of the home geometrically based mostly on features. Not solely did it produce an structure that’s particular to the positioning but additionally created a cushty and purposeful dwelling that’s wealthy with spatial interconnectedness of a number of ranges with completely different mild qualities and shadows. These experiences had been unified by the 2 constant supplies used all through making the housing advanced but easy.

Images courtesy of Tamara Wibowo Architects

Go to Tamara Wibowo Architects


– by Matt Watts



Tags





Gallery