Casa Las Vizcachas by Juan Pablo Ureta








Casa Las Vizcachas is an incredible seashore home positioned in Aguadulce, Chile, designed in 2021 by Juan Pablo Ureta.






Casa Las Vizcachas by Juan Pablo Ureta - 2



Casa Las Vizcachas by Juan Pablo Ureta - 3




–>


Casa Las Vizcachas by Juan Pablo Ureta - 4



Casa Las Vizcachas by Juan Pablo Ureta - 5



Casa Las Vizcachas by Juan Pablo Ureta - 6




–>


Casa Las Vizcachas by Juan Pablo Ureta - 7



Casa Las Vizcachas by Juan Pablo Ureta - 8



Casa Las Vizcachas by Juan Pablo Ureta - 9



Casa Las Vizcachas by Juan Pablo Ureta - 10


Description

This challenge seeks to query sure notions about residing and the way we relate to the setting. Its design frames a phase of the panorama to rework it into an exterior refuge, putting particular emphasis on the structural parts that outline the boundaries between what’s constructed and what’s inherited by nature.

The primary method to the location, positioned in a non-public rental within the central north coast of Chile, was mediated by considerable wild vegetation and by a sequence of rock clusters that touched tangentially, producing amongst them voids of various dimension and shapes. This picture was the inspiration for a design that remodeled these stones into liveable volumes and the voids within the completely different patios which might be a part of the challenge.

Casa Las Vizcachas is the second dwelling of an grownup man who hopes that sooner or later it is going to grow to be his everlasting residence; this decided a particular program segmented into 3 blocks. The biggest one homes the main bedroom with personal lavatory, in addition to the built-in lounge, eating room and kitchen; the second ingredient is meant for the bed room of the proprietor’s daughter a visitor room and a big lavatory. Each ingredient contact tangentially, however it is just doable to transit from one to the opposite by the terraces. Later, a barely turned third quantity was constructed to accommodate a small fitness center.

See also  North Bay Street Residence by Choeff Levy Fischman

The entry is outlined by a ramp and a small patio, configured by an uncovered concrete wall; when crossing this space, it’s doable to see the central patio in foreshortening. This area is the core of your complete challenge and has completely different parts that assist improve the expertise of inhabiting the surface. A sequence of walkways unite the volumes and configure completely different terraces, being complemented by a concrete ellipse that serves as a fire and an “limitless” swimming pool that as an alternative of extending in the direction of the ocean, is dealing with the patio, enhancing its place. All this area is crossed by a 21 m lengthy laminated wooden that, along with supporting your complete roof construction of the primary quantity, “frames” this small part of the panorama. Although it’s a seashore home in formal phrases, it shies away from this typology by turning in the direction of itself. It establishes visible relationships each with the ocean and with the encompassing nature, but it surely doesn’t open fully to its pure setting; This generates a unique expertise, which isn’t linked to actually going to sit down on the seashore, however nonetheless provides the opportunity of having fun with the seashore. All of the actions that may be carried out in a second dwelling are topic to the patio, the place you may sunbathe, benefit from the pool or share and unimaginable sundown with associates.

The home is constructed on a concrete slab that rises from the bottom. Apart from that, the home was designed 100% in laminated timber. All of the structural parts and the inside partitions had been prefabricated in a manufacturing facility positioned 800 kms away from the location and transported by truck. This technique allowed to save lots of time in development and minimized the affect of the method on the bottom. The principle body is in laminated pine, whereas the outside cladding is in ribbed Raulí. The interiors, in the meantime, are clad in Coigüe, a selection primarily based on the intention of making diaphanous areas, related with the setting and selling the standard leisure of a panorama like this, however interesting to its personal language that strikes away from ordinary textures and parts. The window facade that divides the social areas with the central patio is 9m lengthy and will be fully opened, producing a single giant setting by which the boundaries of every space appear to blur. Nevertheless, due to the higher beam, the north wall designed as a picket latticework and different structural parts, the area is contained and guarded.

See also  Dr. Yang Condominium by Haven House Design

Nature is a present and one thing that at all times has been there and, on this situation, the home seeks to offer an area that delivers a sure sensation of refuge within the midst of this gigantic and uncontainable expanse that’s the ocean. The landscaping challenge additionally follows this logic and mainly consisted of recognizing the completely different native species that develop on this a part of the nation and producing an environment friendly irrigation system that may enable them to grow to be stronger because the wind right here will be brutal throughout most time of the 12 months. Inside the perimeter of the home, a white shell was used as a part of the panorama, in addition to a sequence of rocks that had been extracted from the location and that at the moment are a part of the design as a memory of the primary method to the location, and that by the structure mutated till they grew to become a shelter.

Images by Nico Saieh

Go to Juan Pablo Ureta


– by Matt Watts



Tags





Gallery