Beton Brut by The Grid Architects













Beton Brut by The Grid Architects - 2



Beton Brut by The Grid Architects - 3




–>


Beton Brut by The Grid Architects - 4



Beton Brut by The Grid Architects - 5



Beton Brut by The Grid Architects - 6




–>


Beton Brut by The Grid Architects - 7



Beton Brut by The Grid Architects - 8



Beton Brut by The Grid Architects - 9



Beton Brut by The Grid Architects - 10



Beton Brut by The Grid Architects - 11



Beton Brut by The Grid Architects - 12



Beton Brut by The Grid Architects - 13



Beton Brut by The Grid Architects - 14


Description

This venture concerned making a easy, practical residence for a small entrepreneurial household with an considerable inventive streak. The shopper runs a thriving enterprise, however can be an enthusiastic poet, whereas his son is an avid wildlife photographer.

The intent

The house needed to be constructed on an roughly 12,000-sq-ft, southwest-facing plot. The first concern was to make sure a construction that will be shielded from the tough daylight and warmth. This turned entwined with the will to create an abode that reveled in a way of house — a house that introduced the household collectively however left sufficient house for the person personalities to thrive and bloom. This meant we had to make sure locations of congregation and locations of solitude within the spatial narrative. Moreover, we endeavored to pair enclosed volumes with open areas to amplify this sense of freedom and luxurious. We additionally proposed that the house would mesh the intangible with the tangible — in impact, create various experiences inside its bodily kind.

The central thought

The mysterious and alluring visible of an Indian girl defending her head and face from the solar with the sleek folds of her pallu or odhani turned a compelling inspiration when it got here to creating a house sheltered from harsh climatic parts. With the choice of making a pure construction that revered the honesty of materiality, the architectural path was decided as a brutalist one, typified by naked concrete, geometric shapes, a monochrome palette, and a monolithic look. The fantastic thing about this strategy was its unification of two very totally different ideas: a brutalist expression seeded in an emotive inspiration. We determined to proceed this summary of a standard picture by infusing the interiors with Indian parts as tender touches. Incorporating ‘brutal’ in social housing beliefs and conventional Indian typologies lead to, what we name, neo-brutalism. That is why whereas Beton Brut — uncooked concrete in French — could seem robust and assertive, it possesses a tender, emotive, coronary heart.

See also  Serenity by Whipple Russell Architects

The architectural kind

For the reason that plot faces southwest, the backyard was positioned on the west. As soon as the ground plan was frozen, the problem was to manage the daylight coming in from the southwest. Architecturally, this idea was proofed by finding out the solar’s path. Moreover, the architectural envelope at this level seemed too cumbersome and disproportionate to the size of the house. To bypass this, we sliced and staggered the oblong field, and strategically ‘erased’ the underside portion of the resultant cantilevered portion to derive the cover. This resulted in a visually gentle, delicate construction with deep overhangs that protected the fenestration from the daylight and partitions from warmth acquire. The skewing additionally gave rise to a few layers of cantilevers, with terraces sheltering underneath the cover and pockets, huge and small, that might be used for plantation. Consequently, now many of the enclosed areas are attended by lush greenery.

The inside narrative

A easy entrance, sheltering underneath a concrete cover, encompasses a three-meter-tall door, scooped outward and embedded with stone. This opens to an extended passage with dwelling areas strung alongside the left, and culminating, visually, on the yard wall adorned by patinated sculpture. On the correct, a seating association in a vestibule-like house kinds the ready lounge. Take a flip, and the entire internal sanctum unfolds, inside visible distance of the central landscaped court docket: the formal lounge, the eating space, and the bed room of the senior couple. The kitchens (moist and dry) and the shop are tucked away in a nook. Extra bedrooms with ensuite amenities and walk-in dressers lie upstairs. All dwelling areas are related to the staggered terraces or gardens, placing the occupants in fixed contact in with the surface.

See also  Stairs With Hidden LED Lighting Illuminate The Staircase Inside This New Dwelling

The aesthetic articulation is liberally peppered with Indian parts, softening the gravitas of the concrete envelope. Reclaimed panels and brackets from previous havelis, mandapas, previous vessels, and carved panels that depict gods and installations exhibiting hand mudras pour an Indian essence into the house. Probably the most shining instance is the jharokha mounted on a hovering lounge wall, by way of which you’ll be able to glimpse the room from the primary ground. The easy, clean-lined furnishings doesn’t disturb the structure and but may be very practical and cozy.

The fabric palette

The choice is dominated by the honesty and purity that permits the great thing about every materials to shine by way of, unhindered by beauty overlays. Gray concrete, the singular and central materials, stars each within the architectural and inside narratives. These gray expanses are superbly textured by timber imprints of the shuttering used to forged the slabs and partitions. Within the interiors, the constructing materials is joined by sandstone, Kota stone, daylight, and teakwood (for furnishings) to create an surroundings that’s superbly poised between simplicity and richness.

Mild as a design device

The significance of sunshine to structure can’t be pressured sufficient. The facility of pure gentle to create a way of positivity and wellness is unmatched. It additionally provides a novel aesthetic dimension to an area. On this case, too, we ensured that the house was awash with gentle by making a central quantity — comprising a landscaped court docket and the stairwell — topped by, not one skylight, however two. The primary of those is a linear slit-like opening, positioned close to the wall, that throws gentle on the attractive timber textures of the concrete expanse, creating highly effective and dramatic visuals. The second is a faceted construction with a cut-out that pours glare-free gentle into the stairwell and the inexperienced court docket under. Apart from this, extensively glazed fenestration all through the home signifies that the inside areas are suffused with the beneficence of daylight all through the day. Which means that the customers whereas being within the consolation offered by an enclosed house, really feel continually related to nature by way of daylight, inexperienced views, and proximity to plantations.

See also  RR Condo by Pascali Semerdjian Architects

The plantation

Beton Brut totally leverages the animating freshness of crops each externally and internally. Conserving in thoughts the area’s largely arid local weather, we’ve put in drought-friendly crops on the terraces as they face southwest. These seasonal and sustainable crops additionally encourage hummingbirds and butterflies — and thus biodiversity. Bushes are positioned strategically in order that once they develop, they are going to shield the home from the southwesterly warmth. The indoor crops have been chosen to keep up the moisture degree within the interiors.

Beton Brut makes a particular visible assertion depicting purity of kind and intent. Its eye-catching kind possesses a softer facet: that of contextuality and rootedness to the land and tradition. Its narrative builds a relationship between the home and town; man, and nature — with out which structure is meaningless.

Pictures by Photographix | Sebastian

Go to The Grid Architects


– by Matt Watts



Tags





Gallery