Bellgave by SAOTA













Bellgave by SAOTA - 2



Bellgave by SAOTA - 3




–>


Bellgave by SAOTA - 4



Bellgave by SAOTA - 5



Bellgave by SAOTA - 6




–>


Bellgave by SAOTA - 7



Bellgave by SAOTA - 8



Bellgave by SAOTA - 9



Bellgave by SAOTA - 10



Bellgave by SAOTA - 11



Bellgave by SAOTA - 12



Bellgave by SAOTA - 13


Description

Bellgave, a non-public residence in Los Angeles, is located above Laurel Canyon Boulevard on a cul-de-sac within the Hollywood Hills. With its elevated place on the fringe of a steep promontory, the location affords unobstructed panoramic views from downtown Los Angeles to Santa Monica. Its north-south orientation aligns with the grid of town basin under, and the tone for its architectural context is about by mid-century landmarks similar to Pierre Koenig’s landmark Stahl Home (Case Examine Home No. 22), which might be glimpsed on a close-by promontory to the west.

Cape City-based architects SAOTA engaged with the modernist precedent set by the Stahl Home and different ground-breaking Los Angeles Case Examine Homes within the design of Bellgave, reprising and advancing a few of their pioneering improvements that cast the distinctive indoor-outdoor life-style that turned synonymous with town itself, and a particular, climatically acceptable regional modernism.

By elevating a platform on pillars and caissons, the architects lifted the home in direction of the view and established a sequence of intersecting and overlapping horizontal planes that mission outwards from the cliff edge. The horizontal emphasis of the terraces and oversailing eaves mirror town’s broad horizons, with a way of quantity and compression that responds to its distinctive character. In a way, the again of the home might be understood as a large viewing platform.

In recognition of the Stahl Home, Bellgave’s major lounge is positioned in a cantilevered glass field on the entrance of the home that initiatives outwards to embrace the view. A rim-flow pool alongside the sting of the deck seems to increase beneath it, reinforcing the sense that the home is ‘floating’ whereas fusing the foreground with the distant views of the Pacific Ocean.

See also  Forest Knoll by Customary Structure

The straight-lined metropolis grid under is picked up as an ‘ordering precept’ for the construction and programme of the home. Its geometry is without delay ‘in alignment’ with the city exercise under but floating above the bustle.

This spatial order additionally varieties the premise of the interlinking association of areas all through the home. Inside and exterior areas are equally fused. Components of the landscaping, such because the sculptural olive timber, create focal factors, anchoring the expertise with indoor and out of doors “locations”, starting from al-fresco eating areas and poolside lounging areas to the eating and lounge. Inside and exterior volumes are modulated to create extra intimate areas to counterbalance the huge scale of the views. The bedrooms are on the higher degree, creating equally elevated experiences floating above town.

The doorway on the finish of a cul-de-sac, in contrast, has been designed with excessive, arcing partitions that create a way of enclosure and ‘held area’ whereas standing as a strong sculptural marker on the finish of the road. ‘Slices’ between the intersecting curves perform as openings for the doorway, permitting gentle to filter by way of to the stairwell whereas sustaining privateness. The partitions are intentionally unadorned to behave as screens for the theatrical shadow patterns forged by the sunshine by way of the timber in entrance of them.

These curvaceous traces and the sense of embrace they create on the entrance give solution to the rectilinear structure of the primary dwelling areas as you progress into and thru the home and in direction of the view in a sequence from grounded, enclosed expertise to ethereal and elevated.

See also  A Home Stuffed with Appeal by Itzik Niv

The restrained materials finishes all through the home usually honour the architectural cloth of mid-century Los Angeles. Stucco, travertine and timber flooring set up a impartial, trustworthy and unadorned palette that’s richly textured, heat and sensual. The considerable use of chiselled Jerusalem limestone is a extra particular nod to the close by J. Paul Getty Museum, complementing the Mediterranean-inspired landscaping, which just like the structure, is nicely suited to the native local weather and related life-style.

As a recent evolution of a number of the traditions related to California mid-century modernism, Bellgave concurrently pays homage to its architectural precedents whereas trying ahead and advancing the chances of the pioneering examples of the strategy.

Pictures by Mike Kelley

Go to SAOTA


– by Matt Watts



Tags





Gallery