100JOA Row Home by Vallribera Arquitectes








100JOA Row Home is a contemporary home situated in Mataró, Spain, designed in 2020 by Vallribera Arquitectes.






100JOA Row House by Vallribera Arquitectes - 2



100JOA Row House by Vallribera Arquitectes - 3




–>


100JOA Row House by Vallribera Arquitectes - 4



100JOA Row House by Vallribera Arquitectes - 5



100JOA Row House by Vallribera Arquitectes - 6




–>


100JOA Row House by Vallribera Arquitectes - 7



100JOA Row House by Vallribera Arquitectes - 8



100JOA Row House by Vallribera Arquitectes - 9



100JOA Row House by Vallribera Arquitectes - 10



100JOA Row House by Vallribera Arquitectes - 11


Description

We’re employed by a household from Mataró. We simply agree on a structure with the day-use space on the bottom flooring: parking for one automotive, toilet, front room and kitchen-dining room. Then the bedrooms are situated on the primary flooring: the dad and mom’ room with a toilet and dressing room, the kids’s rooms with entry to a terrace, plus a multi-use space for examine or play. The working space (or residence workplace) and examine are on the second flooring, for the entire household, opening onto one other giant terrace.

The components that drove the design have been the dimensions of the plot and its environment. The typology is a row home with an ample width (5.25 m, particularly) however the plot will not be very deep. Which means that the yard, usually one of many highest high quality areas in a home of this sort, is kind of small. Plus, it opens onto the inside of the block, which is densely constructed.

Along with organizing the completely different areas, the objective of the distribution might be to show this drawback of the situation into a robust level. We envision the courtyard as one other room in the home, with no roof. We set up a barbecue and a bench, and we rig up a easy solar safety mechanism to supply a bit privateness. The following step is to situate the kitchen-dining room going through the courtyard and, consequently, the lounge results in the inside. In response to the lounge’s place within the darkest space, we design a staircase in three sections that lets a variety of mild into the middle of the home, throughout all three flooring. To take advantage of out of this staircase-skylight, the moist areas and storage areas (bogs, kitchen, pantry, laundry room and storage room) are located alongside one of many occasion partitions. This part of companies is repeated on every flooring, working lengthwise towards the identical occasion wall because the barbecue and the bench. Every of the higher tales (first and second flooring) pulls again from the one beneath it to supply a terrace that compensates for the restricted dimension of the yard and frees it from building.

See also  Home within the Woods by Ofist

The home is constructed with load-bearing partitions and flooring buildings constructed from concrete joists and infill working in a single course. The buildings are seen and painted white. We wish the ceilings and terraces to look tough, coarse and heavy. The staircase, in distinction, needs to be mild. This stair, the wall of the service core and the tiled areas are extra refined; they require a excessive diploma of consideration to element.

As for the vitality steadiness of the home, the envelope is protected with thick insulation and thermal bridges are prevented. Mechanical air flow can also be integrated, with warmth restoration. Regardless of not enterprise official airtightness testing and controls, all efforts are made within the achieve and loss fashions to fulfill heating and cooling necessities that meet the traditional Passivhaus normal. Local weather management operates with an air supply warmth pump that serves all flooring, and supplemental radiant flooring heating is added on the bottom flooring. The 2 programs work collectively to supply most consolation to the inhabitants of the home.

On the finish of the mission we’re grateful for such good purchasers. We now have found that the Maresme area and Mataró are much like the Vallès and Sabadell. Change out the hills for coastal streams, the woodlands for the ocean. Maintain the row homes and the great folks.

Images by José Hevia

Go to Vallribera Arquitectes


– by Matt Watts



Tags





Gallery




See also  The Hill by ARK Architects